KAVIOKYYTI

– hevosella pääsee

Yrittäjä

Nimeni on ollut Helena Kurtto vuodesta -83. Yrityksen perustaminen oli ollut mietintämyssyssä kymmenisen vuotta ennen kuin se monen mietintävaiheen lopputulemana pusertui ulos Kaviokyytinä lokakuussa 2014.

Aiemmin olen työskennellyt mm. postinjakajana, varastohommissa sekä tallitöissä. Koulutukseni on virallisesti helppo ö-tasoa, eli peruskoulu, mutta epävirallisesti olen pärjännyt elämässä elossa ihan ok.

 

Eläinten kanssa olen ollut tekemisissä aina; pienenä ulkoilutimme siskojen kanssa koko Suutarilan kylän koiria. Omia koiria on ollut viisi. Lisäksi on ollut kaneja, kissoja, marsu ja rottia. Hevostelun aloitin 12-vuotiaana, ja oma hevonen on ollut vuodesta -97.

 

Hevosten ja koirien käyttäytyminen ja kouluttaminen ovat suuri kiinnostuksen kohteeni. Etenkin hevosen mielen herkkyys kiehtoo. Kiinnostus kumpuaa ensimmäisestä hevosestani, Vekkulista, jonka ostimme tyttöjen kanssa kun olimme 14-vuotiaita. Vekkuli oli henkisesti vaurioitunut ja hyvin sulkeutunut hevonen, ja se purki ahdistuksensa aggressiivisuutena. Kesti useita vuosia saada siihen molempia osapuolia hyödyttävä kontakti. Nykyään koen suurta vetoa vaurioituneiden hevosten ja koirien auttamiseen pois pelon ja epäjärjestyksen maailmasta.

 

Tällä hetkellä asun Tuusulan Rusutjärvellä. Työskentelen vartin ajomatkan päässä KK-tallilla, jossa pyöritän pientä täysihoitotallia. Tallillamme pidetään pienimuotoisesti myös ratsastustunteja, vikellystä, valjakkoajoa ja muuta hevospuuhaa.
 

 

Ensimmäiset omat kärryni ostin kun olin 15-vuotias. Ne olivat 200 markan rupsahtaneet koppakärryt, joilla Vekkuli veti joka sunnuntai paikallislehtiä lähialueiden talouksille. Jouduimme harjoittelemaan pienilläkin kujilla tiukkoja käännöksiä, paikallaanoloa, liikennesääntöjä ja yhteistyötä. Myöhemmin osallistuimme valjakkoleirille, sekä kaksi kertaa valjakkokisoihin. Vasta yli kymmenen vuoden haaveilun jälkeen sain mahdollisuuden hankkia meille ihan oikeat vaunut, reen sekä maratonvaunut, joilla voi kilpailla myös valjakkoajoa. Vekkulin kohdalla kisat on jo kisattu, mutta ex-ravuri Prinssin kanssa on aloitettu valjakkoura. 

 

 

Kaviokyydin perusaatteina on auttaminen, ilon tuottaminen ja rehellisyys.

 

Ratsastusoppilailleni haluan tuottaa onnistumisen tunteita ahkeran työnteon kautta, sekä auttaa hevosta ja sen ihmistä ymmärtämään toisiaan paremmin.

 

Hevosvaunun kyydissä oleminen tuottaa poikkeuksetta iloa kaikille ihmistyypeille lapsesta vanhukseen. Myös vaunujen ympärillä pyörivillä ihmisillä, ohiajavilla autoilijoilla ja itse hevoskuskillakin on hymy herkässä kun tunnelmallinen kavionkopse levittää ilosanomaa vanhoista hyvistä ajoista.

 

Tervetuloa Kaviokyydin asiakkaaksi <3 
 

kuva: Jonna Leino